Loading...


Kind knippen

Kinderen het haar laten knippen bij de kapper. Het kan een hele uitdaging zijn. 

Ga je voor het eerst met je kind naar de kapper? 
Dan is dit spannend voor de ouder, voor de kapper, maar ook zeker voor het kind zelf. 
Want zeg nu zelf, hoe zou jij je voelen wanneer je bij een vreemde persoon in een stoel wordt gezet, voor een grote spiegel, er vervolgens een kleed om je hals wordt geknoopt en dat ze dan ook nog met een scherpe schaar op je af komen? 
Daar wordt je als klein mensje toch enorm bang van? Zeker wanneer je nog niet weet wat de bedoeling is? 

Met de juiste voorbereidingen kan het toch een heel gezellig en speciaal moment worden. Een ouder ervaart het eerste kappersbezoek vaak namelijk als een bijzonder moment. De eerste lokjes van je kind, dat is een mijlpaal. 

Een goede voorbereiding is belangrijk voor de eerste kappersafspraak. Wij geven hieronder enkele tips hoe jij je kind hierop het beste kunt voorbereiden. 

Waar laat je je kind knippen?
Kies allereerst de juiste salon. Wanneer een kapsalon aangeeft een kinderbehandeling uit te voeren, dan weten de medewerkers hier vast en zeker goed mee om te kunnen gaan. Dit hoeft uiteraard niet een speciale kinderkapper te zijn. Een “normale” kapper kan dit ook zeker goed uitvoeren. De meeste kapsalons hebben voldoende speelgoed of andere dingen om de kleine klanten mee te vermaken en af te leiden.

Wanneer laat je het haar van je kind knippen?
Kies voor een tijd wanneer je kind normaal geen eet- of bedtijd heeft. Met een kind naar de kapper gaan dat honger heeft of erg moe is, is vragen om problemen. Zorg dat het deze dag even om je kind draait. Plan daarnaast ook geen spannende dingen meer in voor je kind. Het kan namelijk best een ingrijpend moment zijn voor je kind met veel indrukken. 

Hoe bereid je je kind voor op de kapper?
Bereid je kind voor. Vertel wat jullie samen gaan doen en waar jullie heen gaan. Laat eventueel eerst een foto zien van de kapsalon en/of laat een filmpje zien van een kind dat wordt geknipt door een kapper. Eerst zelf even checken of dit een goed voorbeeld is :-)
Begin op tijd met de voorbereiding. Het idee moet nl. groeien. Vertel dat je zelf ook vaak naar de kapper gaat en dat het niet zeer doet. Een beloning na die tijd? Dat kun je alvast samen bespreken. 
Zorg er ook voor dat je zelf rustig bent op die dag. Wanneer jij je al zorgen gaat maken of het wel of niet gaat lukken, zal je kind deze angst overnemen. Heb vertrouwen, het gaat gewoon goed komen.

Hoe kan ik mijn kind afleiden bij de kapper?
Zorg voor afleiding; een tekenfilmpje op je telefoon of een klein speeltje kan zorgen dat je kind rustig is. Een beloning voor na de behandeling is ook een goed idee.

Zie het eerste kappersbezoek van je kind als een oefening. Wens geen grote veranderingen of een perfect geknipte coupe. Ga met het doel naar de kapsalon om te wennen en om de lange haartjes voor de oogjes weg te laten knippen. Is dat gelukt? Geweldig, dan ben je al op de goede weg. 

Liep het helaas toch niet zoals je had verwacht? Geen nood. Je bent echt niet de eerste met een kind waarbij het niet lukt. Soms moet de behandeling voortijdig worden gestopt. De volgende keer gewoon weer proberen. Grote kans dat het dan wel lukt. 
Durft je kind niet alleen op de stoel? Overleg dan met de kapper of het mogelijk is om je kind op schoot te houden of dat je kind misschien wel op de grond kan worden geknipt.

Blijf zelf rustig
Eén van de grootste 'fouten' is dat je eigen verwachting te hoog ligt als ouder. 
Houdt het leuk en ontspannen en ga op tijd naar de kapper zodat je kind tijd heeft om te acclimatiseren. 

Mocht het dan toch lukken? Misschien leuk om een haarlokje mee te nemen als aandenken :-)