Loading...


Heren knippen

Hoe vaak moet je als man naar de kapper?

Voor iedere man is deze frequentie verschillend. 
De ene man zit graag iedere twee weken in de kappersstoel om alles weer strak bij te werken en de andere man gaat pas als het echt niet meer kan. Hoe vaak je naar de kapper kunt gaan, hangt af van je stijl, je haar en andere factoren zoals je budget.

Wanneer we de kale hoofden en paardenstaarten buiten beschouwing laten, kunnen we kapsels voor mannen in drie lengtes onderverdelen; kort, gemiddeld en lang. 

Kort kapsel
Heb jij een kort herenkapsel, dan kan een kappersbezoek al gauw een verschil gaan maken. Het onderscheid in de contouren en bij een fade (wat een fade is, leggen we hier onder uit)  zullen al gauw verdwijnen na een paar weken. In dit geval kan het geen kwaad om om de 2 à 3 weken naar je kapper te gaan. Mannen met een kort strak kapsel willen dat dit in model blijft.

Gemiddelde haarlengte
Heb jij een gemiddelde haarlengte zonder veel contrast tussen de zijkanten en bovenkant van je kapsel, dan kun jij je kappersbezoeken wat beperken. Hoe vaak je naar de kapper gaat, heeft vooral te maken of jij je kapsel zelf nog in orde vindt. Het kan zijn dat vooral je pony of juist je bakkebaarden toch echt te lang worden. Dit kan bepalend zijn voor je hele look. Houd hiervoor ongeveer 4-6 weken aan. Zo voorkom je dat je er de laatste dagen voor je kappersbezoek toch echt slordig bijloopt.

Lang haar
Voor mannen met lang haar geldt dat zij eventueel nóg langer kunnen wachten op hun kappersbezoek. Toch kan het ook in dit geval geen kwaad om ongeveer elke anderhalve maand à twee maanden naar de kapper te gaan. Zo hou je de boel fris en verzorgd. 

Hoe snel groeit je haar?
Je haar groeit ongeveer 0.3 millimeter per dag. Dit komt neer op één centimeter per maand. 

Barberterminologie
Vroeger gaven we aan dat we geknipt wilden worden. Wanneer je tegenwoordig een barbershop binnenloopt, krijg je al gauw nieuwe namen van herenkapsels om je oren; de nieuwe barberterminologie. Wij gaan je helpen!

Faden of taper?
Wanneer jij een barbershop bezoekt en jouw barber vraagt wat je wilt, is het handig om te weten wat hij bedoelt wanneer hij spreekt over taper of faden. Geen paniek. Wij leggen het je uit om je een mislukt kapsel te besparen.

Wat is een taper?
Wanneer je een kapsel kiest met een taper, dan verandert de lengte van het haar geleidelijk. Vaak start het vanaf de bovenkant langer en wordt het langzaam naar beneden korter tot de natuurlijke haargrens bij de nek en de zijkanten van het hoofd. De lengte van een taper kan verschillen. Je kunt kiezen voor een lange taper waarbij je haar relatief wat langer blijft. Bij een korte taper wordt je haar juist iets korter op de huid geknipt of geschoren. Hierbij een belangrijk detail; het onderste deel wordt niet zo kort geschoren dat het kaal wordt. Anders spreken we van faden. 

Wat is een fade? 
Je hebt hem hoogstwaarschijnlijk al vaak gespot en misschien draag je zelfs al een fade kapsel zonder het te weten. Een fade kapsel is namelijk een opgeschoren kapsel met korte zijkanten die overlopen in een langere bovenkant. 
Kies je voor een kapsel met een fade, dan is dat een kapsel met taper die doorgaat totdat je de huid bereikt. De onderkant van de fade is zo kort dat het haar in de huid overloopt. Het onderste deel van de fade is dus kaal. Fades hebben meer onderhoud nodig omdat je de faded-to-skin look wilt houden. 

Binnen een fade haircut heb je nog weer drie gradaties:

- Een lage fade; deze begint ten hoogte van het oor
- Een middel fade; deze begint iets boven het oor
- Een hoge fade: deze start ongeveer halverwege het hoofd


Is een fade een hele korte taper? Ja, in feite wel. Alle fades zijn tapers, maar niet alle tapers zijn altijd fades (snap je het nog?)

Het hangt van jouw persoonlijke voorkeur af, welke fade jij kiest.
Vind je het toch nog lastig om uit te leggen wat jouw wensen zijn in de stoel? 
Soms zegt een foto meer dan duizend woorden, dus laat gerust een foto zien met jouw gewenste kapsel.  

Faden, Taper, Barbercut