Dames kleuren
Haar verven of kleuren?
Wanneer je denkt dat het alleen van deze tijd is dat we onze haren verven, komt bedrogen uit. Het schijnt dat mensen al ruim voor Christus hun haar verfden. Dit deden ze dan met henna, indigo of kamille. Tegenwoordig is het kleuren of verven van het haar een veel gekozen behandeling in een kapsalon wanneer je eens zin hebt in een leuke andere haarkleur, wanneer je je grijze haren wilt maskeren of wanneer je je uitgroei wilt laten bijwerken. Maar wat kies je dan? Haar verven of kleuren?
Wanneer je kiest om je haar te laten verven, kies je voor deze kleur voor een langere tijd. Je zult je haar steeds weer opnieuw moeten verven om de uitgroei bij te laten werken. Wanneer je je haar wilt blonderen of highlights wilt laten zetten, wordt er ook gebruik gemaakt van verf. Er wordt dan gebruik gemaakt van haarverf waar waterstofperoxide aan is toegevoegd.
Door deze waterstofperoxide is haarverf wat agressiever voor je haar dan een kleurspoeling. Je kunt dit vaak ook wel voelen na een behandeling. Je haar voelt dan wat droger of stugger aan. Het is goed om na een haarbehandeling een haarmasker of een goede conditioner te gebruiken.
Wanneer je je haar verft, moet je dit om de 4 tot 6 weken behandelen om de uitgroei bij te laten werken. Je haar groeit namelijk zo’n 1 tot 1,5 cm per maand.
Een kleurspoeling bevat geen waterstofperoxide en je hoeft na deze behandeling geen uitgroei aan te pakken. Een kleurspoeling is namelijk een kleur van tijdelijke aard. Deze kleur ligt meer op de buitenkant van het haar. Iedere keer wanneer je je haar wast, verdwijnt er steeds een beetje van deze kleurspoeling. Een kleurspoeling is ook goed te gebruiken wanneer je jouw eigen haarkleur iets intenser wilt maken. Met een kleurspoeling moet jouw eigen haarkleur in principe wel lichter zijn dan de kleur van de spoeling.
Welke soorten haarkleuringen zijn er?
We onderscheiden haarkleuringen in 3 soorten; de tijdelijke, de semi-permanente en de permanente haarkleuring.
Tijdelijke haarkleuring
Een tijdelijke haarkleuring is een haarspoeling, die het kortste blijft zitten (een aantal wasbeurten) en wordt vaak gebruikt om het haar wat donkerder te maken. Een voordeel van een tijdelijke haarkleuring is dat er minder uitgroei ontstaat, doordat de kleuring er geleidelijk uitgewassen wordt.
Semi-permanente haarkleuring
Een semi-permanente haarkleuring blijft, afhankelijk van het gebruikte product, ongeveer 20 wasbeurten zitten en wordt vooral gebruikt voor het verbergen van grijze haren en om de haren te verven in een kleur die dicht bij de natuurlijke haarkleur ligt. Het haar kan met deze kleuring niet lichter gemaakt worden.
Permanente haarkleuring
Een permanente haarkleuring moet er uitgroeien. Wordt deze kleur niet bijgewerkt, dan ontstaat er uitgroei. Deze vorm van kleuren/verven wordt vooral gebruikt wanneer er grijze haren bedekt moeten worden of wanneer je jouw kapsel in een wat lichtere kleur wilt dragen.
Welke behandeling jij kiest, hangt af wat je zelf wilt bereiken met je kleuring. In beide gevallen vraagt het om een zekere onderhoud om de kleur te behouden. Hoe permanenter de kleuring is, hoe vaker je naar de kapper moet om de kleur te onderhouden.
Denk jij eraan om je haar te laten verven of kleuren? Wij raden je aan om dit te laten door een goed opgeleide kapper. De kapper kan je adviseren over het kiezen van een haarkleur. Er wordt dan gekeken naar de conditie van je hoofdhuid en haar en welke kleur het mooiste staat bij je huidskleur of de kleur van je ogen. Een goed gekozen haarkleur kan er namelijk voor zorgen dat de kleur van je ogen duidelijker geaccentueerd wordt.
Plantenhaarkleuring
Het kleuren van je haar kan ook zonder gebruik van agressieve chemische middelen maar met een plantenhaarkleuring. Inmiddels zijn er kapsalons die een specialisatie hebben op het gebied van een natuurlijke haarkleuring. Deze manier van kleuren is gezonder voor je hoofd en haar en beter voor het milieu. Ook in deze haarkleuren heb je een ruime keuze in kleuren.
Plantenhaarkleuring is toe te passen tussen heel lichtblond en zwart, afhankelijk van de natuurlijke haarkleur. Het resultaat van zo’n kleurverandering is afhankelijk van de eigen haartint en de inwerktijd.
Chemische haarkleurmethodes openen de schubbenlaag van het haar in tegenstelling tot een plantenkleuring, die zich slechts aan de buitenste lagen van het haar hechten. De kleuring wordt gedaan met producten van 100% gemalen planten. Het haar wordt glad en krijgt meer glans. De structuur van het haar wordt steviger door het aanwezige looizuur.
PPD-allergie
Kappers werken veel met kleurproducten met het kleurstofje PPD, P-phenylenediamine, wat zoal in haarverf zit. Eczeem is de meest voorkomende allergische reactie bij een PPD-allergie. Een natuurkapsalon kan de oplossing zijn wanneer jij je haar wilt verven. Benieuwd? Haarzuiver in Den Haag is bijvoorbeeld een natuurkapsalon die werkt met plantenhaarkleuringen.
foto's: Salon 19 Appelscha
Haar kleuren, Haar verven, vrouwen kleuren, Oliebe, plantaardige haarkleuring, natuurkapsalon